Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          İletişim          Yazar Girişi         E-Gazete         Arşiv
 
Gündem - KURTULMUŞ, BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİN GÖNÜLLÜ BİRLİKTELİK PROJESİNİ AÇIKLADI - Trakya Demokrat Gazetesi
   
 KURTULMUŞ, BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİN GÖNÜLLÜ BİRLİKTELİK PROJESİNİ AÇIKLADI

KURTULMUŞ, BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİN GÖNÜLLÜ BİRLİKTELİK PROJESİNİ AÇIKLADI
 Yazı Boyutu

 Tarih : 19.08.2009 - 11:07:15


KURTULMUŞ, BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİN GÖNÜLLÜ BİRLİKTELİK PROJESİNİ AÇIKLADI

 

Saadet Partisi Genel Merkezi’nde bir saat süren görüşmede Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a ‘Barış ve Kardeşlik için Gönüllü Birliktelik Projesi’ adı altında 25 sayfalık bir dosya verdi. Kurtulmuş, bu dosyanın ayrıntılarını önümüzdeki Perşembe günü Diyarbakır’da kamuoyuyla paylaşacağını kaydetti.

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile son günlerin en önemli gündem maddesi olan ‘Demokratik Açılım’ konusunda fikir alış verişinde bulunmak üzere bir araya geldi. Saadet Lideri Kurtulmuş, görüşme sonrası yaptığı değerlendirmede Atalay’a 25 sayfalık bir dosya sunduklarını söyleyerek, bu dosyanın ayrıntılarını ise önümüzdeki perşembe günü açıklayacaklarını bildirdi.
Saadet Partisi Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşmeye İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a Eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ile AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ eşlik ederken, Saadet Lideri Kurtulmuş’a da partisinin Başkanlık Divanı Üyeleri eşlik etti.
 
Saadet konuyu
ciddiye alıyor

Bir saat süren ve basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı sonrasında Kurtulmuş ve Atalay görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Binadan önce ayrılan Atalay, yaptığı ziyarete ilişkin görüşlerini açıkladı. Atalay, Saadet Partisi Lideri Kurtulmuş ve ekibinin bu konuyu ciddiye aldığını kaydederek, kendilerini verilen dosyaya ilişkinde teşekkürlerini iletti. Atalay, sürece ilişkin Kurtulmuş’a bilgi verdiğini de sözlerine ekleyerek, “Buradaki geniş mutabakat hedefimizi özellikle de siyasi partilerin bu konuda katkılarını almayı arzu ettiğimizi ve bunun mutlaka meclis çatısı altında olgunlaşması gerektiğini ifade ettiğimizi söyledik. Kendileri bu konuda büyük bir samimiyetle çok değerli görüşler verdiler. Bu görüşmeden çok faydalandık. Ayrıca bize bir dosya da verdiler. Gelişmeler ile ilgili yine kendilerini bilgilendireceğiz ve görüşlerini alacağız. Genel Başkan bu konuya özel bir önem veriyor. Bundan sonraki çabalarda da ciddi şekilde katkılarını desteklerini, alacağımızı umuyorum” dedi.
 
Atalay: Bu devletin projesi

Atalay bu çalışmanın devletin bir çalışması olduğunu da kaydederek, “Muhatap milletir. Biz kendi çalışmamızı ve sürecimizi yürütüyoruz. Ama en başta da söyledim bu süreç hassasiyetler taşır. Herkes bu süreç ile ilgili önleyici, prokovatif, düşünce ve tavırlardan kaçınmalı. Bu devletin bir projesidir ve rayında yürütülmektedir” dedi.
Atalay’dan sonra kameraların karşısına geçen Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi verdi. Kurtulmuş, yaptığı değerlendirme de Atalay’ın kendilerini, yapılacak açılım programı çerçevesinde ziyaret ettiğini söyleyerek, ‘Barış ve kardeşlik için gönüllü birliktelik projesi’ adını verdikleri bir dosya sunduklarını söyledi.
 
Herkes
eteklerindeki
taşları döksün

Kurtulmuş, sundukları projeden söz etmeden önce genel bir değerlendirmede de bulundu. Kurtulmuş, “Bu Türkiye’nin son yıllardaki en önemli sorunudur. Bu sorunun Türkiye’nin gündemine oturmuş olması hangi gerekçe ile olursa olsun milletimiz büyük çoğunluğu tarafından ilgi ile takip edildiğini gösterir. 30 yıldır devam eden binlerce insanımızın can kaybına ve yüz milyarlarca maddi kayba neden olan bu ortamın ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılması konusunda olumlu beklentiler oluşmuştur. Saadet Partisi olarak bizim tavsiyemiz herkesin eteklerindeki taşları dökmesi, herkesin görüşlerini çok açık ve net bir şekilde ifade etmesi ve hiç kimsenin süreci sulandırmadan gerginleştirmeden Türkiye’de Türklerin ve Kürtlerin ortak sesi olan bir çözümün bulunmasına yardımcı olmasıdır” dedi.
 
Dosyanın ayrıntıları Perşembe günü açıklanacak

Kurtulmuş, Atalay’a sundukları dosyanın ayrıntılarını önümüzdeki Perşembe günü Diyarbakır’da kamuoyuyla paylaşacaklarını da sözlerine ekleyerek, “Biz milletin temsilcisi olan büyük bir parti olarak görüşlerimizi her zaman dile getiriyoruz. Bu kapsamda arkadaşlarımızın Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sürdürdüğü çalışmalar devam etmektedir. Yarın ve öteki gün Genel Başkan Yardımcılarımız ile birlikte bölgede çalışmalarımızı sürdürerek Perşembe günü Diyarbakır’da bölgedeki insanlardan, sivil toplum kuruluşlarından ve halktan aldığımız görüşlerle birlikte büyük bir basın toplantısı yaparak görüşlerimizi çok ayrıntılı bir şekilde ifade edeceğiz” diye konuştu
 
Proje üç ana
başlıktan oluşuyor

Saadet Lideri Kurtulmuş, projenin üç ana başlık halinde olduğunu da dile getirerek, bu başlıkları şimdiden kamuoyuyla paylaştı. Birinci madde olarak, ‘Sorunu çözerken hangi temel yaklaşımla çözeceğiz’ ilkesini ele aldıklarını söyleyen Kurtulmuş, “Yani bu ülkede bir iç savaş oldu da, Kürtleri ve Türkleri mi barıştıracağız. Yoksa bir halk var ve bir barış masasına mı oturacağız. Biz bu noktadaki sorunları şu üslup içerisinde çözersek çok faydalı olacağı kanaatindeyiz. Bunlardan ilki, asırlardır bu topraklarda birlikte barış içerisinde yaşayan insanlarız. İkincisi bu bölgenin insanları olarak Emperyal ülkeler istiyor diye değil, bu bölgenin insanları olarak bu barış ve esenlik sürecini başlatacağız. Üçüncüsü, biz bu çözümü kendi ihtiyaçlarımıza göre üreteceğiz. Dördüncüsü olarak da büyük bir vizyonla bunu çözeceğiz” şeklinde sıraladı.
 
Hangi usul
kullanılmalı

Projenin ikinci bölümünde ise ‘hangi yöntemi ve yolu takip edeceğiz’ diyen Kurtulmuş, “Böylesine hassas bir noktada üç temel konuyu olmazsa olmaz görüyoruz. Bunlardan ilki açılım programının muhatabı kim, kiminle konuşacağız. Bunun muhatabı milletir, usulde bunu belirlememiz gerekir. İkincisi ise şeffaflıktır. Bu konuda gerek iktidar partisi gerekse görüş beyan edenler son derece şeffaf olmalıdır. Üçüncüsü ise bu sürece ilişkin iki temel endişe ortaya çıkıyor. Bunlardan ilki siyasi rant ve siyasi risk meselesidir. Bu konu ne siyasi rant meselesi ne de siyasi risk meselesi olarak görülebilir. Bu endişelerden uzak bir şekilde milletin derdine çare olmak perspektifinde ele alınmalıdır. Bu bağlamda iktidar ve muhalefet partilerini anlamsız kavgalardan uzaklaşmaya davet ediyorum. Usulde ‘herkes risk ve rant yerine, nasıl ben milletin derdine çare olurum’ yaklaşımını ortaya koymalıdır” şeklinde konuştu.
 
Çözüm olarak ne öneriyoruz

Sundukları projenin üçüncü maddesi olarak da sorunun çözümüne ilişkin de beş öneri de bulunan Kurtulmuş, “Üçüncü bölümde ise çözümü beş ana madde halinde paket olarak sıralıyoruz.
Birincisi Türkiye’de siyasi ve hukuki bir reform süreci başlamalı. Bu anlamda mesela sadece kürtlerin, alevilerin, dindarların değil herkesin meselesidir. Herkesin katılım ile yapılmış sivil bir anayasa ihtiyacı vardır. Hedefimiz güçlü bireyler üzerinde yükselmiş Yeniden Büyük Türkiye’yi inşa etmek ve bunu da yeni bir anayasa ile yapmaktır.
İkincisi,  ‘ekonomi telafi programlarıdır’ bölgeyi çok iyi biliyoruz. Yıllardır bu bölge ihmal edilmiş ve geri bırakılmıştır. Özellikle son on yıldır uygulanan politikalar çerçevesinde bölgedeki kamu fabrikaları da kapatılmıştır.
Üçüncü olarak yapılması gereken husus ise ‘sosyal telafi programlarının’ hayata geçmesidir. Biliyoruz ki bölgede ciddi insan hakları ihlalleri söz konusudur. Bunları ortadan kaldıracak özgür ve eşit yurttaş haline getirecek bir sosyal telafi programının uygulanması zorunludur.
Dördüncü başlık olarak ‘terörün sona erdirilmesini’ görüyoruz. Devlet öncelikli olarak operasyonlarını durdurmalı, terör örgütü de koşulsuz olarak silah bıraktığını ilan etmelidir.
Son olarak bu konuda ‘göçün engellenmesi ve geriye dönüşün başlatılması’ ele alınmalıdır. İnsanlar, köylerinden yaşadıkları yerlerden bir taraftan terörün hain pusuları ve diğer taraftan hain çetelerin baskıları ile gayri insanı şartlar altında büyük şehirlere göç ettirilmiştir” şeklinde değerlendirdi.
Konuşmasının sonunda bölgeyi en iyi bilen siyasi parti olduklarını da sözlerine ekleyen Kurtulmuş son olarak şunları kaydetti: strong>“Saadet Partisi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hem siyasi geçmişi hem de siyasi tecrübesi dolayısıyla fevkalade olumlu ve fevkalade pozitif bir yere sahiptir. Bu anlamda bu soruna ilişkin meseleye ‘Türklerin ve Kürtlerin Rabbi olan doğunun ve batının hakimi olan Yüce Allah’ın kulları eşit ve özgür yurttaşlar’ gözüyle baktığımızdan kimsenin şüphesi olmasın”


  Editör :  Yaşar İşkar

147 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  HABER MERKEZİ

 Kategori ¬ Gündem

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

Trakya Birlik Türkiyenin En Büyük Sanayi Kuruluşları Arasında 65. Sırada Yer Aldı. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Sezen:

Trakya Birlik Türkiyenin En Büyük Sanayi Kuruluşları Arasında 65. Sırada Yer Aldı. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Sezen:

 29.07.2010

BASIN KOKTEYLİ NEŞELİ GEÇTİ

BASIN KOKTEYLİ NEŞELİ GEÇTİ

 29.07.2010

Rumeli TV Demirköyü tanıtacak

Rumeli TV Demirköyü tanıtacak

 29.07.2010

Türk halkı kiraya çalışıyor

Türk halkı kiraya çalışıyor

 29.07.2010

Resim öğretmeni atama beklerken  taş ustası oldu

Resim öğretmeni atama beklerken taş ustası oldu

 29.07.2010

AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut, İl Başkanı Soner Çizen, Merkez İlçe Başkanı Ziya Meral ile İl ve İlçe yönetiminden partililer vatandaşlarla bire bir görüşüyor.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut, İl Başkanı Soner Çizen, Merkez İlçe Başkanı Ziya Meral ile İl ve İlçe yönetiminden partililer vatandaşlarla bire bir görüşüyor.

 28.07.2010

Tekirdağ devlet hastanesi yeniden telefonla randevu sistemine geçiyor

Tekirdağ devlet hastanesi yeniden telefonla randevu sistemine geçiyor

 28.07.2010

Çorlu Şifa Hastanesinde 140 çocuk ücretsiz sünnet edildi

Çorlu Şifa Hastanesinde 140 çocuk ücretsiz sünnet edildi

 28.07.2010

Keşanda yöresel kıyafetler sergisi açıldı

Keşanda yöresel kıyafetler sergisi açıldı

 28.07.2010

Dolu çeltik ekili alanlarda zarara yol açtı

Dolu çeltik ekili alanlarda zarara yol açtı

 28.07.2010

 
 
 

 Duyuru

Henüz Duyuru Eklenmemiş

 
 Köşe Yazıları

İhsan Yücel

İhsan Yücel ¬
KUMBAĞDA GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz ¬
24 TEMMUZ 1908 BASINDA SANSÜRÜN KALDIRILMASI 2

Rauf KOMRAL

Rauf KOMRAL ¬
BURSA KUMAŞ VE ARDAŞ

Yaşar İşkar

Yaşar İşkar ¬
TOPLUMU GERMEYELİM..

Ekrem Solmaz

Ekrem Solmaz ¬
VATANDAŞA EZİYET ETMEYİN

Bedriye Görson

Bedriye Görson ¬
TEKİRDAĞ

Mehmet Akif Işın

Mehmet Akif Işın ¬
OYUN OYNAMAK

Murat Ürtekin

Murat Ürtekin ¬
SEN BAŞKASIN

Yalnız Adam

Yalnız Adam ¬
Bak, aslında ben Ak partiliyim

Kemal Haktan

Kemal Haktan ¬
BİZ TÜRK HALKI

Ali İzzet Beyoğlu

Ali İzzet Beyoğlu ¬
BELEDİYE VE AVUKAT GAZETECİLER

Çiğdem Çelikayar

Çiğdem Çelikayar ¬
TUT ELLERİMDEN...

Gündoğan Uygunbaş

Gündoğan Uygunbaş ¬
BARBAROSUN ÇİRKİNLİKLERİ -II-SON
 
 
 
 Takvim
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 4
 Bugün : 216
 Dün : 295
 Toplam : 49918
 Ip No : 38.107.191.86
     


- OY
( Sonuçlar )
 Son Haberler
Trakya Birlik Türkiyenin En Büyük Sanayi Kuruluşları Arasında 65. Sırada Yer Aldı. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Sezen:
BASIN KOKTEYLİ NEŞELİ GEÇTİ
Çorlu Gençler Birliği Sporun futbolcu seçmelerine 5 Nijeryalı katıldı
Rumeli TV Demirköyü tanıtacak
Türk halkı kiraya çalışıyor
 
 Popüler Haberler
Sahip Çıkılmayan Sanatçı Tekirdağı Dünyaya Tanıttı
TEKİRDAĞLI YETKİLİLER SAHİP ÇIKMADI AMA,
Tekirdağda meydana gelen trafik kazalarında 5 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı
Macaristanda 20. Kişisel Sergiye Davet
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yanıkağılda 7 yeni buğday tohumu denedi. Tekirdağ İl Tarım Müdürü Haydar Soykan:
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 1.5032 1.5105
  Euro 1.9644 1.9739
 
 Hava Durumu



 
 Reklam
 

 

 
 

   © Copyright - 2009- Trakya Demokrat Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır.