Tarım ve hayvancılık alanında en fazla yatırım yapan belediyelerin başında gelen TekirdaÄŸ BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve Türkiye'nin alanında en büyük projesi olma özelliÄŸine sahip Mera İyileÅŸtirme ve Yönetimi Projesi kapsamında gübre dağıtımı ve atımı gerçekleÅŸtirildi.
Mera İyileÅŸtirme ve Yönetimi Projesi çerçevesinde SüleymanpaÅŸa ilçesine baÄŸlı DoÄŸruk Karacamurat, Hayrabolu ilçesine baÄŸlı Yörükler, FahrioÄŸlu, BuzaÄŸcı ve Avluobası ile Muratlı ilçesine baÄŸlı HanoÄŸlu ve AÅŸağısevindikli mahallelerinde gübre dağıtımı ve atımı programı düzenlendi.
Islah Edilen Meralardan Yaklaşık 35 Bin Ton Kaba Yem Elde Edildi
BüyükÅŸehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi BaÅŸkanlığı tarafından 2015 yılından bu yana meraların ot verimini arttırmak amacıyla sürdürülen proje kapsamında ot verimi 50 kilograma kadar düÅŸen mera alanlarında verimlilik düzeyi 4 kat arttırılarak 200 kilogram seviyesine çıkartıldı. Böylelikle besicilik yapan vatandaÅŸlar, kaliteli kaba yem ihtiyaçlarının önemli bir kısmını çayır ve meralardan karşılayarak daha ekonomik koÅŸullarda üretim yapma imkânına kavuÅŸtular. Türkiye genelinde örnek olan proje kapsamında 2015-2021 yıllarını kapsayan 6 yıllık zaman diliminde TekirdaÄŸ ili genelinde 126 kırsal mahallenin meraları ıslah edildi. Bu süreçte 2 milyon 739 bin 850 kilogram 20*20*0 kompoze gübre uygulaması yapıldı. GerçekleÅŸtirilen bu çalışma sayesinde ıslah edilen meralardan yaklaşık 35 bin ton kaba yem elde edildiÄŸi tahmin ediliyor. Bu miktar besicilik alanında ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yem ihtiyacını büyük oranda karşılıyor.
Gübre atımı ve dağıtımı programında bir konuÅŸma yapan TekirdaÄŸ BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Kadir Albayrak, "6 yıldır sürdürdüÄŸümüz Mera İyileÅŸtirme ve Yönetimi Projemizin meyvelerini toplamaya devam ediyoruz. Projemiz Türkiye genelinde uygulanan en büyük mera ıslahı projesidir. Proje kapsamında yapılan çalışmalarımız ile birlikte il genelinde kaliteli kaba yem hususunda önemli bir açığı giderdik. Böylelikle yem fiyatlarının arttığı bir dönemde çiftçilerimizin girdi maliyetlerini azaltmış olduk. TekirdaÄŸ, güçlü sanayisinin yanı sıra Türkiye ortalamasının çok üzerinde verimlilik düzeyinde topraklara sahip. Bu potansiyeli deÄŸerlendirebilmek adına TekirdaÄŸ BüyükÅŸehir Belediyesi olarak kırsal mahallelerimizi desteklemeye devam edeceÄŸiz. Bu hizmetin tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Düzenlenen programlara Hayrabolu Belediye BaÅŸkanı Dr. Osman İnan, Muratlı Belediye BaÅŸkanı Nebi Tepe, SüleymanpaÅŸa Belediye BaÅŸkan Yardımcısı Hüseyin Uzunlar, mahalle muhtarları, çiftçiler, besiciler ve vatandaÅŸlar katıldı.