Ramazana sayılı günler kala yapacağımız deÄŸiÅŸiklikler vücudumuzu ramazana hazırlayacaktır. Bu sene de yaz günlerine denk gelen ramazan ayı, normal beslenme düzenimizin dışına çıktığımız, öÄŸün sistemimizin deÄŸiÅŸtiÄŸi ve açlık süresinin uzadığı bir dönemdir. Yaz sıcaklarında tutacağımız oruca kendimizi alıştırmak için beslenme düzenimizde deÄŸiÅŸiklikler yapmak gerekecek.
Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan, ‘’Günün büyük bir bölümünü oruçlu geçireceÄŸimiz ramazan ayına hazırlıkta ilk olarak sıvı tüketimimizi artırmalıyız. Günde en az 10 – 12 bardak su içerek vücudun ter ve idarla kaybettiÄŸi sıvıyı yerine koymamız gerekmektedir. Vücudun suya olan ihtiyacının artığı bu günlerde susamayı beklemeden su içmeye özen göstermeliyiz. Ramazan ayını daha zinde bir metabolizma ile karşılamalıyız.’’ dedi.
Dyt. Derya Fidan, ‘’Ramazana girmeden yapacağımız en önemli bir diÄŸer hazırlık ise porsiyonlarımızı küçültmek olur. Ramazanda kurulan büyük sofralarda kendimizi kaybetmemek için ÅŸimdiden porsiyonlarımızı iyi ayarlamalıyız. Yeterli ve dengeli beslenebilmek için bütün besin gruplarından az miktarda tabağımıza almalıyız. SaÄŸlıklı besinleri doÄŸru piÅŸirme yöntemleriyle piÅŸirmeye baÅŸlayarak hem damak tadımızın bu deÄŸiÅŸikliklere alışmasına hem de ramazanda oluÅŸabilecek mide rahatsızlıklarının önüne geçmemize fırsat tanıyacaktır. Sebzeler ve meyveler mide ve bağırsak iÅŸlevimizi artıracağından sindirim sistemimizi rahatlatacaktır. Bu günden baÅŸlayarak salata tüketimimizi artırırsak ramazanda bu düzeni devam ettirmek daha kolay olacaktır. YaÄŸlı ve tuzlu yemekleri günlük yaÅŸantımızda da tercih etmediÄŸimiz gibi ramazanda da bizim için risk grubunda olarak görmeliyiz. Kilo almamızın baÅŸlıca sebeplerinden olan bu yemeklerden ramazana girmeden uzak durmaya baÅŸlamalıyız. Et, tavuk, balık yemeklerini fırında, ızgara ve ya haÅŸlama yöntemleriyle yapmamız, yediÄŸimiz besinlerden en iyi ÅŸekilde yaralanmamızı saÄŸlayacaktır.
Uzun süreli açlık sonrası tüketeceÄŸimiz tatlılar kan ÅŸekerimizde hızlı oynamalara sebep olacağı için ÅŸimdiden tatlı tüketiminde aşırıya kaçmamaya dikkat etmeliyiz. Tatlı ihtiyacımızı taze ve kuru meyve gibi doÄŸal yollarla karşılamalıyız. Ramazan öncesinde, ramazanda ve sonrasında tüketmememiz gereken asitli içecekleri, hazır meyve sularını ve kalorisi yüksek sıvı içecekleri hayatımızdan çıkarmak için en iyi zaman ÅŸimdi. İçtiÄŸiniz suları çeÅŸnilendirerek hem daha rahat içilebilir forma getirebilir hem de ramazan öncesi toksinlerden arınabilirsiniz. Harekete geçmek için geç kalmayın!’’ açıklamasını yaptı.
Ramazana Hazırlık İçin Toksin Atıcı Mucizevi İçeçek;
2.0 lt su
2 Adet YeÅŸil Elma
1 Adet Limon
1 Tatlı Kaşığı Tane Karanfil
1 Tatlı Kaşığı Top Karabiber
1 Adet Orta Boy Kabuk Tarçın
Tüm malzemeleri bir tencereye koyun, kaynamaya baÅŸladıktan sonra 15 dk bekleyip altını kapatın, içindeki malzemeleri süzdükten sonra gün boyu bu suyu tüketebilirsiniz. Hem toksinlerden arındırıp hem de yaÄŸ yakımının aktive ettiÄŸi için ramazan ayına daha fit girmenize yardımcı olacaktır.’’ açıklamasını yaptı.